Menu

DANIA GŁÓWNE


Kołduny tatarskie

To nasze główne danie, receptura rodzinna, oryginalny smak i kształt. Sporządzane z różnych, szlachetnych gatunków mięs oprócz wieprzowego z cebulką i przyprawami.
Podajemy kołduny gotowane:
– jako danie główne z surówką;
– lekko podsmażane z surówką;
– w rosole lub w barszczu;

Pierekaczewnik

To kolejna unikalna potrawa tatarska z Kresów, aromatyczne ciasto listkowane, chrupkie. Podawane w porcjach na ciepło z surówką i sosem.

Płow

Jednogarnkowe danie z ryżu, wołowiny, warzyw i orientalnych przypraw.
Podawany, jako danie główne na ciepło z surówką.

Ryż po arabsku

Przygotowujemy w wielu odsłonach:
– biały bez dodatków, jako uzupełnienie dania głównego;
– ryż z mięsem i warzywami, jako danie główne, z sosem i surówką;
– ryż wzbogacony cieciorką, smażonym makaronem i migdałami, też jako danie główne;

Kufta

Potrawa obiadowa, jedno-garnkowa w wersji tradycyjnej i wegetariańskiej. Przygotowane wcześniej składniki: mięso mielone, ziemniaki, cebula, pomidory oraz przyprawy zapieka się w odpowiednim naczyniu.
Danie podaje się na gorąco z surówką.
W wersji wegetariańskiej mięso zastępuje się bakłażanem, cukinią lub innym sezonowym warzywem.

Maqluba

Wyjątkowa potrawa na specjalne okoliczności. Zanim zostanie podana, jako całość w kształcie garnka w którym jest przygotowana, trzeba poddusić kawałki mięsa, różnych warzyw i aromatów. Potem zasypać ryżem, który zwiąże ją i nada kształt naczynia. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień.
Podajemy z surówkami i chlebkiem pita.

Kurczak harisa

Duszony w pikantnych ziołach porcjowany kurczak, serwowany z ryżem i surówkami.

PRZYSTAWKI


Cebulaki

Bułki o różnych nadzieniach na bazie ciasta drożdżowego, przyprawione pikantnie.
Nadzienie cebulaków to:
– mięso wołowe,
– gyros,
– szpinak,
– kapusta z grzybami.
Podajemy na ciepło lub na zimno z surówkami lub sosem.

Chlebki pita

Pieczemy na miejscu proste, zdrowe pieczywo w postaci płaskich placków, składające się z niewielu składników i mnóstwa aromatycznych przypraw.
Podajemy je do zup, dań prosto z patelni, past warzywnych.

Falafel

Kotleciki wegetariańskie z nasion cieciorki w otoczeniu aromatów orientalnych. Można spożywać jako danie główne podane w bułce pita z surówkami i sosami, na ostro lub łagodnie, lub jako przystawka z sosami i surówką.

Kubba

Aromatyczne, pikantne danie o oryginalnym kształcie. Tworzy je ciasto ryżowe albo kuskus z mięsnym nadzieniem. Smażone na głębokim oleju, podawane na ciepło z sosem.

PASTY


Pasty z:
– awokado,
– hummusu,
– bobu,
– fety,
– bakłażana.
Podawane z pieczywem firmowym, oliwą i talerzem sezonowych warzyw.

SMAŻONE POMIDORY I …


Smażone na oliwie warzywa np. pomidory, zielone pomidory, cukinia, bakłażan i inne sezonowe, okraszone własnego wyrobu dojrzewającym serem i przyprawami.
Podajemy na patelni z pieczywem firmowym i talerzem warzyw.

ZUPY


Rosół

Tradycyjnie przygotowywany rosół o wybornym smaku podawany z makaronem albo pitą.

Auodas

Krem z soczewicy o orientalnym aromacie, lekko przyprawiany. Podawany z pitą.

Stepowa

Na bazie rosołu, zabielana z przyprawami i serwowana z pieczywem typu pita.

NAPOJE


Kawa, herbata

z dodatkiem orientalnych przypraw lub bez nich.
Przyprawy: nana, maramija, kordamon, imbir, cytryna, konfitury.

Soki wyciskane na miejscu i koktajle


Lemoniada / Woda mineralna


SŁODYCZE


Halma

Ciasto bez mąki pszennej o aromacie kokosowym i migdałowym.
Podawane w różnych wariacjach – najczęściej w syropie cytrynowym.

Bułki, rogaliki, babki drożdżowe

– z twarogiem,
– makiem,
– cynamonem,

Pieczone na bieżąco, pachnące i gorące.



Komentowanie jest wyłączone